מלחמה | תאונת דרכים או פציעה קשה אחרת | פיגוע לאומני או פלילי | וכו'
מצב חירום הדורש התערבות SOS הוא אירוע בלתי צפוי ופתאומי שחווינו בו תחושת אובדן שליטה, חוסר ודאות וחוסר אונים, פגיעה בוודאות לגבי טוב ורע, אובדן אמון באנשים ובגורמים רשמיים וקריסה של מנגנוני ההגנה הפנימיים שלנו.
התגובה שלנו לאירוע חרום תלוי מאוד בחוסן הנפשי שלנו, בעוצמת החוויה, וגם בפרשנות שאנו נותנים לה.
חשוב מאוד להתערב ולתת מענה בעת אירוע משברי כדי למנוע שלל תופעות שעשויות להגיע בעקבותיו,
כגון: פלאשבקים, הפרעות רגשיות, דריכות ועוררות יתר, הפרעה בקידוד הזכרון, הפיכת החרדה לכרונית, סיכון מוגבר לדיכאון ואף אובדנות;
תחום התערבות החירום קיבלה הזנקה משמעותית בעקבות אירועי ה-7.10.23, בהם כל אחד מאיתנו חווה 3 רמות של טראומה:
1. טראומה אישית – פחד קיצוני, אובדנים אישיים ודאגה מתמדת
2. טראומה קולקטיבית – הרס משפחות וקהילות, הרס פיזי של יישובים, מצב מלחמה והעדר תפקוד מערכי
3. טראומה מוסרית – חשיפה מתמשכת לחוסר אמפטיה, חוסר ביטחון אישי (הפקרה) ותחושת נטישה ובגידה.
סמוך להתרחשות אירוע חירום אנחנו לא "מדברים רגשות"
אלא שמים את הדגש על היכולת הקוגנטיבית
על מנת לעבד בצורה הטובה ביותר את האירוע בלי "גליצ'ים"
שעלולים להפוך להפרעות בהמשך.
.
פטר לוין
טראומה היא חוויה שמשאירה אותנו לחיות בעבר – לא צריך להתמודד איתה לבד!
בטיפול בטראומות, PTSD ו"תיקון" זיכרונות של התעללות מהילדות, אנחנו מלמדים את המוח לקודד את האירוע מחדש, בצורה כמעט של משחק. הלמידות החשובות נשמרות,
אך הכאב מאבד את אחיזתו!
טראומה היא פציעה, בגוף או בנפש.
בעוד שפציעה גופנית יכולה לעבור וקל יותר לטפל בה, פציעה נפשית היא נסתרת מהעין, לכן קל להעמיד פנים שהיא איננה קיימת, ולעיתים קרובות הטיפול בה מוזנח שנים רבות.
לפי גישת הNLP, טראומה – כמו כל אירוע אחר – מקודד בצורה מסויימת במוח על ידי החושים שלנו.
ואם יש לטראומה קוד – ניתן לפרוץ ולתכנת אותו מחדש.
כן, כן, ממש לשנות את החוויה של אירוע מהעבר, כך שיאבד מעוצמתו ומחשיבותו, מבלי לאבד את מה שלמדנו בזכותו.
לכל זיכרון רגשי שלנו יש מאפיינים חושיים שמקושרים אליו – צבעים, קולות, ריחות, תחושות פיזיות ועוד. המאפיינים הללו מקודדים את הזיכרון כחיובי, שלילי, או ניטרלי והם אלו שקובעים את עוצמת הרגש.
הבעיה בזיכרון טראומטי היא שהרגש העולה בנו הוא כה חזק שאנו חווים אותו שוב ושוב מחדש, כאילו עודנו בעבר, וע"י החזרתיות אנו למעשה מחזקים את עוצמת הטראומה, המאפיינים החושיים נחווים במלוא עוצמתם. במקום לשחרר את הטראומה – היא ננטעת בנו עמוק יותר, לכן חשוב לבחור בשיטת טיפול אשר אינה עוסקת בהצפת הטראומה שוב ושוב ונבירה בתוכה.
ב- NLP אנו לא מטפלים באמצעות חשיפה – המטרה אינה לחפור ולהעמיק ברגשות של האירוע הקשה, אלא יותר לנתח את האופן בו המוח מאחסן אותו. לזהות מה הופך אותו לעוצמתי כל כך בזיכרון, ולפרוק אותו מנשקו.
"טופלתי ע"י פסיכולוגים מגיל 15 במשך שנים, וכל הזמן דיברנו בפגישות שוב ושוב על הטראומות. הרגשתי אז שהמצב שלי מחמיר במקום להשתפר" (א', מתאמן עם פוסט טראומה)
כמה זמן נמשך תהליך שחרור מטראומות בNLP?
משך התהליך מאוד משתנה ותלוי ברמת המורכבות ושיתוף הפעולה של המתאמן. שיפור משמעותי יכול להתרחש כבר ב 3-4 הפגישות הראשונות.
תהליך מלא יכול לקחת בין 12-20 פגישות.
לאילו טראומות זה מתאים?
לכל טראומה ו-PTSD, החל מאירוע טרור, תקיפה מינית, שוד וכו'… ועד לעלבון שצרוב עדיין מהחרם בכיתה ו'.
לסייע לאדם לקלף מתוכו את אירועי העבר הקשים – זו השליחות שלי!
בעוד שהתהליך מתאים לכל טראומה, לא כל אדם מתאים לתהליך.
רוצים לבדוק התאמה?
C-PTSD, או פוסט טראומה מורכבת, מתארת מצב של תגובות נפשיות בעקבות חוויות טראומטיות מתמשכות, כגון אלימות, הזנחה או פגיעות מתמשכות. זהו מצב שיכול להתרחש בעקבות טראומות שנמשכות זמן רב, כמו קשרים רעילים או חיים בסביבה מסוכנת.
C-PTSD יכולה להיגרם ממגוון סיבות, כולל:
C-PTSD מתבטאת בדרכים שונות אצל אנשים, והבנה מעמיקה של הביטויים הללו יכולה לסייע בזיהוי ובתהליך השיקום. להלן שמונה אופני ביטוי נפוצים של C-PTSD:
אנשים עם C-PTSD עשויים להרגיש מנותקים מהסביבה החברתית שלהם. התחושה שהאחרים לא יכולים להבין את חוויותיהם עלולה להוביל להתבודדות. הם עשויים להימנע מקשרים חברתיים או להרגיש קושי בשיחה עם אחרים, מה שמגביר את הבידוד הרגשי.
C-PTSD יכולה להוביל לתחושות קשות כמו כעס, עצבנות ועצב. אנשים עשויים לחוות מצבי רוח קיצוניים, ולעיתים אף לא להבין את הסיבות לתגובותיהם. חוויות אלו עשויות להוביל להתפרצויות רגשיות בלתי נשלטות או לתחושות של חוסר אונים.
אחד מהסימנים המובהקים של C-PTSD הוא חוויית זיכרונות טראומטיים חוזרים, אשר עשויים להתפרץ במצבים שונים. אנשים עשויים לחוות פלאשבקים או חלומות רעים, מה שמקשה עליהם להתרכז ולתפקד ביום-יום.
C-PTSD יכולה לפגוע בדימוי העצמי של האדם. התחושות של חוסר ערך או חוסר יכולת עלולות להתגבר בעקבות חוויות טראומטיות. אנשים עשויים להרגיש שהם לא ראויים לאהבה או לתמיכה, מה שמקשה עליהם לפתח קשרים בריאים.
C-PTSD לא משפיעה רק על הנפש; היא עשויה להביא גם לתופעות פיזיות כמו כאבים כרוניים, בעיות שינה, עייפות מתמשכת ובעיות עיכול. הגוף יכול לשאת את הכאב הנפשי, מה שמוביל לתחושות של חולי פיזי.
אנשים עם C-PTSD עשויים להרגיש חסרי שליטה על חייהם. התחושות הללו נובעות לעיתים קרובות מהחוויות הטראומטיות, והן עשויות להוביל לפחד מתמיד מהעתיד. חוסר היכולת לחזות את התנהגותם או התגובות של אחרים יכול להחמיר את התחושה הזו.
ההשפעות של C-PTSD עלולות להוביל לקושי בקבלת החלטות יומיות. אנשים עשויים לחוות בלבול או חרדה כאשר הם מתמודדים עם בחירות, גם כאשר מדובר בהחלטות פשוטות. הקושי הזה יכול להקשות על התפקוד היומיומי.
אנשים רבים עם C-PTSD חווים תחושות של חוסר משמעות או חוסר תקווה. הם עשויים להרגיש שהחיים שלהם לא נושאים ערך, דבר שמוביל לעיתים קרובות לדיכאון ולתחושת ייאוש. תחושות אלו יכולות להכביד על הנפש ולפגוע ביכולת לתכנן את העתיד.
אם יש לך הרגשה שה-C-PTSD משפיעה על חייך, אני כאן כדי לעזור לך במסע שלך לשיקום.
באמצעות NLP, נוכל לעבוד יחד על שחרור מהשפעות הטראומה ולהחזיר את הכוח לידיך.
אני מזמינה אותך לפנות אלי לבדיקת התאמה לתהליך
תיאור מקרה: שלי כהן
אבל הוא חלק בלתי נפרד מהחיים ויכול להגיע במגוון דרכים, לדוגמא:
ישנם מספר שלבים שנחווים בצורה טבעית כדרך להתמודדות עם האירוע. אם לאחר כ- 6 חודשים עדיין יש תחושה של משבר בלתי פתור – רצוי לפנות לקבלת סיוע
דיכאון
מיועד לסובלים מדיכאון קל עד בינוני, דיכאון סמוי, כגון דיסתמיה ודיכאון קל לאחר לידה.
הNLP אינו טיפול פסיכולוגי ועל כן אינו מיועד לדיכאון מאג'ורי או לאנשים אובדניים! לשם כך יש לפנות לגורמים המטפלים המוסמכים.